Planlægning

Jo flere frø du sår…

jo mere kan du høste!

Det giver næsten sig selv, at jo større en have du planter til, jo større udbytte kan du forvente, hvis du altså husker at vande og passe dine spirer og planter godt. Det er logik.

Og det kan faktisk overføres til livet. I livets forhold kan du nemlig også så en masse frø og se ting spire frem. Det kan for eksempel være venskaber, kærlighedsforhold, jobmuligheder, netværk, kreative kundskaber, økonomiske, sociale eller velgørende tiltag. Jo flere ting du starter, jo flere ting har chancen for at blive til noget. Du skal bare tro på det. Og ikke lade dig begrænse. 

De fleste mennesker kan godt se logikken i, at hvis intet bliver startet, så er der heller intet at bygge videre på, og dermed intet der bliver færdigt. Og de fleste kan se logikken i, at jo flere tomatfrø du sår, jo flere tomatplanter har du chancen for at få til at gro.

Og jo flere forskellige frø du sår, jo mere righoldig en have vil du få. Alligevel har mange en indbygget stopklods, når det kommer til projekter, venskaber, jobmuligheder. En alt-eller-intet filosofi som bliver til ensidighed og er dræbende for den rige have.

Men jo rigere en have du har, jo mindre sårbar er du overfor netop den lus, som angriber tomatplanter. Har du kun sået tomaterplanter, så dør alle dine afgrøder måske. Har du derimod sået agurker, jordbær, persille og gulerødder ved siden af tomaterne, så har du stadig masser tilbage, selvom tomaterne slår fejl. Og jeg vil gerne have dig til at se dine muligheder i livet lidt på samme måde. 

Det hele drejer sig om at give dig selv nogle muligheder. Og helst mange. For ikke alle muligheder bliver til noget, og de udvikler sig ofte i forskelligt tempo. For at holde dine muligheder åbne, skal du være klar til at tage imod de muligheder, du møder. Og selv være god til at dyrke dem. Luk ting op i stedet for at lukke ting ned. Dan venskaber med andre mennesker. Lær dem at kende. Giv noget af dig selv.

Når mange har en tendens til at satse lidt ensporet på få mennesker, få projekter og få interesser, så tror jeg, det hænger sammen med frygten for fiaskoer. Frygten for ufærdige projekter, venskaber der ikke er fulgt til dørs, ting der ikke blev til noget alligevel.

At have skrivebordsskuffen fuld af halvskrevne romaner eller projekter på skitseplan ses ofte som noget negativt. Som fiaskoer. Fejlslagne ideer og projekter der ikke blev til noget. Og ak og ve den stakkel eller fantast, der er ophavsmand til sådan en skuffe…

Men tænk hvis det blev anskuet omvendt. Tænk hvis det i stedet blev set som en skuffe fuld af muligheder. En skuffe fuld af ideer der bare ikke er realiseret endnu. En skuffe fuld af spirer der endnu ikke er groet frem. Det kan jo være guld, der ligger i den skuffe, som bare skal smeltes om for at blive til de fineste smykker.

Det gør ikke noget, at alting ikke bliver til noget fra starten af. Og du må gerne have mange halvfærdige projekter og skitser og ideer liggende i skuffen. Ja faktisk hellere end gerne. Pludselig en dag så er de klar til at komme frem og blive gjort færdige. Pludselig en dag så spirer de og gror.

Alle de skibe, du har sat i søen, har potentialet til at komme ud at sejle. De mennesker, du har været venlig overfor, har potentialet til at blive dine venner, din kæreste, samarbejdspartner, kollega eller chef. Så tag endelig godt imod de muligheder du møder. Du styrker dit netværk, øger dine muligheder og spreder din risiko, hvis det lige skal siges på ægte business-maner. 

Fordi du havde modet til at så 100 frø, fandt du måske det ene, som blev til netop dit livs chance. Det handler alt sammen om at give sig selv de bedste muligheder.  

Så husk at så rigeligt og forvent ikke, at alle frø spirer lige hurtigt. Nogle spirer først om mange år, men til den tid bliver du så glad for, at du såede dit frø netop i dag.